Wandelnetwerk in West-Friesland
Het Recreatieschap Westfriesland is volop bezig West-Friesland te voorzien van een wandelnetwerk. Het wandelnetwerk bestaat uit startpunten waarvandaan verschillende rondjes starten. Waar rondjes samenkomen zijn er genummerde keuzepunten zodat wandelaars ook langere wandeltochten kunnen maken. De Lange Afstand Wandelpaden (LAW's) en het Noord-Hollandpad zijn integraal in het netwerk opgenomen.

Het Wandelnetwerk in Westfriesland en Waterland + Recr.schap Westfriesland en Landschap Waterland sluit aan op andere wandelnetwerken in Noord-Holland. Ook wordt er nog volop aan uitbreiding gewerkt. Alle netwerken zijn voorzien van hetzelfde bewegwijzeringssysteem waardoor er naadloze aansluiting is. Het wandelnetwerk wordt gefaseerd aangelegd.

Honden
Houdt u er rekening mee dat sommige delen van een aantal wandelroutes niet toegankelijk zijn voor honden. Het betreft voornamelijk wandelroutes over dijken waar schapen en koeien grazen. Dit staat op de wandelpanelen aangegeven.


Toeristisch Overstappunt OudendijkToeristisch overstappunt Oudendijk
TOP's zijn Toeristische Overstap Punten. Bij elke TOP kun je gratis de auto parkeren, om heerlijk te fietsen, te wandelen of te varen in de landelijke omgeving.

Bij elke TOP vind je routes, die je laten kennismaken met de mooiste plekjes, de rust en de natuur in Laag Holland. En onderweg zijn er op verrassende locaties rustpunten en cafeetjes. De TOP's helpen je op weg om ze te vinden. En voor smartphonegebruikers staat de gratis app van Laag Holland klaar in de app store voor android en apple.
In verschillende regio´s worden TOP´s aangelegd. De huisstijl verschilt per regio. In de regio Laag-Holland zijn de TOP´s te herkennen aan de groene informatiezuilen die verspreid op 18 locaties zijn geplaatst.

Nationaal Landschap Laag Holland heeft op 13 april 2014 het toeristisch overstap punt (TOP) in Oudendijk geopend. De wandelroute kunt u downloaden door op de afbeelding te klikken.

Voor meer informatie bezoek de website van Nationaal Landschap


Wandeling der NederlandenWandelingen der Neederlanden - Kester Freriks en Joyce Roodnat
Het boek "Wandelingen der Neederlanden - Hedendaagse voetreizen door historisch Nederland" is verkozen tot Boek van de Maand December in het TV programma De Wereld Draait Door van Matthijs van Nieuwkerk.
In dit boek staat: Wandeling 16. Rondwandeling 11 kilometer Droogmakerij de Beemster, Oudendijk.
Begin- en Eindpunt eetcafé Les Deux Ponts - Slimdijk 2, Oudendijk.

In 1813 kreeg het Koninkrijk der Nederlanden de geografische vorm die we nog steeds kennen. In datzelfde jaar kwam de negendelige Atlas der Neederlanden tot stand. Honderden kaarten, schitterend ingekleurd, tonen de pracht van ons landschap en onze geschiedenis. Vele daarvan zijn in Wandelingen der Neederlanden terug te vinden. Nu, tweehonderd jaar later, doorkruisen schrijvers Joyce Roodnat en Kester Freriks ons land met deze kaarten als inspiratiebron. Van de Waddeneilanden tot Zuid-Limburg en van de Hondsbossche Zeewering tot de onneembare vesting Bourtange bieden de wandelverhalen volop avontuur. De sporen van vroeger zijn overal terug te vinden, of het nu in de historische stad Brielle is of in de verlaten streek tussen Meijel en Sevenum, waar de uitdrukking 'mijl op zeven' haar oorsprong vindt.


Op de grasdijken van de Noordelijke Beemsterringdijk en Beetskoogpolder kunt u uitkijken over oud en nieuw land.
Gemarkeerde routes van 5,5 - 7 - 10,5, 13,5 en 14 km.   

Iedere eerste- en derde zondag van de maand om 14:00, wandeling met een thema onder leiding van een natuurgids.
In de periode mei t/m augustus op woensdag "Zomeravondwandelingen".
Kosten  €.3,50 p.p. kinderen tot 12 jaar € 1,50
Duur van de wandelingen +2 uur.

Klik hier voor de complete wandelagenda


Paneel gedicht Bram Vermeulen

Hoeveel mensen vinden nog steeds troost en inspiratie in alles wat Bram achterliet. Zijn teksten, muziek, schilderijen, tv-programma's en gedachtengoed.
De door weer en wind en mens geteisterde gedichten-panelen van Bram Vermeulen zijn vervangen door nieuwe mooie en stoere!
Met de inzet van Landschap Waterland en medewerking van Peter en Lia Geel van eetcafe Les Deux Ponts, de gemeente Koggenland en het Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier is er voor gezorgd, dat er nieuwe panelen met Bram's gedicht langs de dijk zijn geplaatst.


Wandelknooppunt Oudendijk

In Waterland zijn diverse gemarkeerde wandelroutes. Deze zijn tussen de 5 en 16 kilometer lang. De routes lopen over grasdijken, stille landweggetjes en dwars door weilanden. U kunt ook een aantal routes met elkaar verbinden en uw eigen wandellengte bepalen. Het overzicht van Wandelknooppunt Oudendijk kunt u hier inzien en printen

De Hogedijkroute en Uilenhoekroute zijn gemarkeerde wandelroutes die deels lopen over de onverharde Noordelijke ringdijk van de droogmakerij de Beemster. Natuurlijk kunt u ook een aantal routes met elkaar verbinden en uw eigen wandellengte bepalen.

boerenlandpadMet de Waterlingroute is een gemarkeerde wandelroute over het weilandpad van Oudendijk naar Beets.
Rondwandeling 14 kilometer en Weilandpad wandeling Oudendijk-Beets "met trekpontje over de
Waterling" 7,8 kilometer.
Bij Weilandpad-wandeling Oudendijk-Beets zijn geen honden toegestaan!
Wandelkaarten zijn verkrijgbaar in het café.
Wandelingen voor groepen, met gids, neem contact met ons op.


Boerenlandpaden-wandelingen:

- Buutschooterpad > Oudendijk-Grosthuizen + 6,5 kilometer.
De polder Beschoot, 700 hectare, is een van de laagste polders van het 'oude land'.  In 1459 werd het venige moerasgebied in een kerkelijke overeenkomst al Buutschoot genoemd en werd in 1614 drooggelegd met behulp van 3 watermolens. Het Buutschooterpad is een uitbreiding van het regionale wandelroutenetwerk en het fietsknooppuntennetwerk. Vanuit het eetcafe lopen we via de Beetskoogkade en langs het oude gemaaltje Beetskoog naar het nieuwe pad.  (Honden toegestaan)
Klik hier voor de wandelkaart van het Buutschooterpad

- Oudendijk-Beets > + 6,5 kilometer.

U kunt starten vanaf Les Deux Ponts.
Voor meer informatie kunt u bellen met 0229-541275

Al onze wandelroutes zijn ook ideaal voor Nordic Walking


Wandelen in Waterland - 2005

Louise van Delden heeft in samenwerking met Laag Holland een boekje met veertien korte wandelroutes in Laag Holland samengesteld. In de afgelopen jaren is door de recreatieschappen Landschap Waterland, Twiske en Alkmaarder- en Uitgeestermeer hard gewerkt om het landschap ook voor de wandelaar toegankelijk te maken. Niet alleen door paden aan te leggen, maar ook door gemarkeerde routes uit te zetten. In het boek wordt veel van deze routes gebruik gemaakt. Al wandelend krijg je een goed beeld van dit mooie deel van Noord Holland, maar al lezend ook van de inspanningen die nodig zijn om het gebied zo te houden als het is.

Wandelen in Waterland is uitgegeven door Buijten&Schipperheijn Recreatief te Amsterdam. Auteurs zijn Louise van Delden en Piet Vogelaar, die eerder al vijf thema-wandelboeken hebben gepubliceerd, bij dezelfde uitgever. Het boek met de naam “Wandelen in Waterland” is in de boekhandel te koop voor € 12,50 of te bestellen. Het ISBN nummer is 905881212x