Klootschieten met originele kloot, over een parcours van 3,5 km langs de ecologische dijk van de Beetskoogkade, voor groepen vanaf 8 personen.
Na afloop eventueel een zomerse barbecue. (minimaal 20 personen)

Een eeuwenoud Achterhoeks spel op recreatieve manier gespeeld.

Duur van het spel + 2 uur. Prijs : € 10,50 p.p. incl. 3 drankjes in bolderkar.


Bij voor het eerst horen van deze sport wordt veelal even de wenkbrauwen gefronst; toch was het vroeger zeer bekend en werd het overal in Nederland gespeeld ( + 1500 ). Het woord kloot is een nederlands woord voor : bal of kogel. Het woord schieten staat voor werpen, gooien of vooruitdrijven. Vanuit Twente en de Achterhoek herwint " 't Aole spel" weer aan populariteit.

Het is geen folkloristisch schouwspel, maar een echte DOE-sport, vooral zeer recreatief. Het komt bij het klootschieten aan op behendigheid en spierkracht en wie in combinatie het verst kan gooien. Klootschieten kan het hele jaar door worden beoefend. Het is eenvoudig te leren, wie kan gooien kan ook klootschieten. De baan of het parcours is veelal een rustige landelijke weg in een mooie omgeving. Er is een groep van ongeveer 8 mensen, in 2 teams die op het parcours wandelen en af en toe een sprintje trekken om een ver door-rollende kloot te kunnen lokaliseren. Het resultaat van bijna elk schot geeft bij de deelnemers bijna altijd wel een reactie. De teamleden vuren hun schutters aan en geven aan welk gedeelte van de weg door hem of haar het best gebruikt kan worden (in Twente "anwiezers genoemd). Spelenderwijs wordt de afstand overbrugd. Het klootschieten leent zich daarom zo goed als recreatieve trimsport, het stelt jong en oud in staat eens te sporten zonder "de man van het fluitje".

Meer informatie over deze sport vind u op de site van de Nederlandse Klootschietersbond