Vanaf 1983 Provinciaal Monument, met de unieke bruggen om de Beemster Uitwatering en de stenen waterkering.

De Westfriese Omringdijk is een 126 km lange dijk, ontstaan door de koppeling van allemaal korte dijken in de regio West-Friesland. De Westfriese Omringdijk omringt de historische regio West-Friesland. De Omringdijk loopt via de steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen, Medemblik en opnieuw Enkhuizen.

Op internet is veel te vinden over dit monument, welke op dit moment flink in de belangstelling staat.
Wij raden u aan een bezoekje te brengen aan onderstaande websites:

De Westfriese Omringdijk
Hier leest u alles over de geschiedenis, activiteiten, evenementen en actuele informatie op en rondom dit "126 kilometer lange podium voor kunst, cultuur, sport en recreatie".

Kanjers van de (Westfriese Omring)Dijk
Maak kennis met de Kanjers van de dijk: unieke Westfriese locaties waar u kunt rekenen op een gastvrij en warm ontvangst. De ultieme pleisterplaatsen wanneer u even wilt genieten van het uitzicht, toe bent aan een kopje koffie, op zoek bent naar een folder of brochure over de dijk of een lekker Westfries product wilt proeven. Laat de Kanjers van de dijk u wegwijs maken in het Westfriese land.
Tijdens de Ronde van de Westfriese Omringdijk stellen diverse Kanjers van de dijk hun locaties open.

De Westfriese Omringdaiksait
Een particulier initiatief boordevol geschiedenis, kaarten en lesinformatie.

Oneindig Noord-Holland
Hier vindt u veel informatie over de dijk, en nog veel meer.
Oneindig Noord-Holland vertelt verborgen verhalen van Noord-Holland. Verrassende en boeiende verhalen achter gebeurtenissen in de geschiedenis, mensen, plekken en monumenten.